maanantai 4. helmikuuta 2013

Tuomareista

Yksi asia joka minua on mietityttänyt jo pitkän aikaa, ulkomuoto tuomarit. 
Mihin suuntaan mahtaa tuomarit lähteä uudistuksen kautta, jossa pyritään että ylitse kymmenen kiloista ei palkittaisi ERI:llä?
Onnistuuko homma vai jatkuuko samaan malliin että 12kg koirat voittavat kilpailuja ja ovat rotunsa parhaimmistoa, mutta missään kohtaa eivät mahtuisi luolaan, rodun alkuperäisiin tehtäviin.
Myös melkein sääntö, muutamilla poikkeuksilla että pohjoismaiset tuomarit pitävät kookkaammista koirista? mistä moinen saanut alkunsa?
Olen kuullut kuinka saksalainen kasvattaja on ollut aivan pöyristynyt kuinka suuria suomalaiset koirat ovat ja että saksasta peräisin oleva koira tulee kehästä muuten hyvällä arvostelulla, mutta on aivan liian pieni!
Myös monet keski eurooppalaiset tuomarit ovat moisesta ihmeissään, eikä sellaisi suomessa kovin usein nykyisin ole, ei ainakaan vanhan linjan mäyräkoira tuomareita, koska kukaan ei sellaisille veisi koiraansa haukuttavaksi" tankkeriksi" !
Korviin on myös kantautunut sellaista, että kasvattajat joidenka koirat ovat rotumääritelmän mukaisia ja kokoisia ovat menettäneet halunsa käydä näyttelyissä ja kilpailla, koska koiria ei osata arvostaa kun kehissä on suuria koiria ja niitä on suosittu jo pitkään.
Myös usein kehien reunoilla kuulee puhuttavan, että "jaahas nämä tittelit on jo päätetty/soitettu" yms.
Usein nimekkäät kasvattajat pärjäävät suomalaisilla tuomareilla, miksi? Ja esittäjällä usein väliä, jos nimekäs kasvattaja esittää itse on tulos yleensä parempi. Onko kiinni maineesta ja kasvoista vai ajan mukana tuomasta kokemuksesta ja taidosta, siihen en osaa vastata.

Kun koiria vie arvosteltavaksi saa miettiä kenelle haluaa koiran viedä sillä tuomareissä niin suuria eroja aivan niinkuin koirissakin.
Siksi aikaisemmin puhuin että linjat ovat jakautuneet:
- luolakoiriin tai luola linjaan
- ajavin koiriin tai ajo linjaan
- näyttely koiriin tai näyttely linjaan.
Viimeisen ryhmän koirat eivät yleensä aja, mutta eivät myöskään ole luola koiria/ mahdu edes luolaan

Yksi asia vielä, kääpiö mäyräkoirat..
Mielestäni yhä useampi kääpiö tulisi mitata, sillä monesti kehissä näkee kääpiöitä joiden rinnan ympärys ei varmasti ole alle 35cm. Myös kanineissa on mittauksen kannalta ongelma, pienet kääpiöt yritetään väkisin kiskoa kaniineiksi, tämäkin johtuu ehkä koon kasvusta. Liian suuria kääpiöitä palkitaan ja jätetään mittaamatta, mutta myös pienistä kääpiöistä yritetään tehdä kaniineja. hmm pistää miettimään onko tulevaisuudessa suomessa enää oikeita kääpiötä ja kanineja..Toivoisin kovasti että ihmiset kommentoisivat asiaa ja muitakin tekstejä, sillä moni kirjoittamani teksti saa aikaan niin positiivisia kuin negatiivisiakin mietteitä.Osan jopa kouhumaan ja vihaisiksi. 
Kirjoitan usein asioista joista ei niinkään puhuta, mutta mielestäni asiat tulisi tuoda esille, jotta niille voi tehdä jotakin.


2 kommenttia:

 1. Hei!

  En niinkään tiedä mäyräkoirista, mutta omistan kääpiöpinsereitä kolme. Niiden rotumääritelmässä sanotaan, että säkäkorkeus on 25-30 cm +- 2cm ja uroksilla ja nartuilla on sama.

  Melkeinpä järjestäen kehissä pärjäävät isokokoiset urokset, onpa sertejä saanut jopa 33 tai 34 cm korkeat koirat. Kun kehään vie nartun joka on 25-27 cm tuomareiden mielestä koira on pieni ja jos uros on saman kokoinen se on auttamatta liian pieni.

  Valitettavasti tämä on johtanut siihen, ettei kääpiöpinsereistä meinaa enää löytyä sen kokoisia, rakenteeltaan hyviä uroksia, vaan niiden koko kasvaa koko ajan.

  Valitettavasti näin tuntuu olevan monen rodun kohdalla. Kääpiöpinserit eivät kuitenkaan ole jakautuneet rotuna, kuitenkin niistä osittain näkee jo kuka on kasvattanut minkäkin koiran. Itselläni on yksi kääpiöpinseri, jota kaikki eivät edes tunnista saman rotuiseksi kun nuo kaksi muuta ovat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa vähintäänkin tutulta!! Tuo koko homma on kyllä hassu, se tuntuu useassa rodussa olevan sama ongelma. Koko sen kun kasvaa. Ehkä niitä pienempiä ei vain nähdä kehissä? Tuntuu hassulta viedä näyttelyihin kun koirat ovat kun hiiriä rotta näyttelyssä. Mäyräkoirista taas näkee melkein heti mitä "linjaa" edustavat.
   Kiitos ihanista kommenteista, mukava kuulla asiasta :)

   Poista