tiistai 29. tammikuuta 2013

Mäyräkoirien väri muunnos ja koko asiasta

Varoitus: pientä avautumista ilmassa.. Hävyttömän paljon tekstiä!

Mäyräkoirien jalostus mielestäni karannut vähän hakoteille tai jopa lähtenyt joillakin lapasesta.

Koon suhteen ainakin.  Meidän nyky mäyräkoira on kuin ajokoira lyhyemmillä jaloilla. Joka johtuu osaksi varmaan siittä, että näyttelyt olleet pitemmän aikaa suurempia suosivia ja sen myötä kokokin kasvanut.
    - Pohjoismaiset tuomarit pitävät usein suuremmista, ja suomessa niitä on suosittu. Harmillista, sillä rotu
      alkaa muistuttaa jo toista, tästä aikaisemmin jo kirjoitinkin.(2.joulukuuuta, kolme hukkaputkea)

Mutta uutena muoti asiana ovatkin läiskät! Ja rotuun halutaan/ tuodaan näitä muodin mukaisia läiskiä, ymmärtämättä kuitenkaan seurauksia. Kyllä tämä ihminen joka läiskiä haluaa varmasti tietää jalostavansa ns. virhegeeniä eli tutummin merlegeeniä. Nämä ihmiset varmasti tietävät että kaksi merlegeeniä yhdessä voi saada aikaan tiinehtymis ongelmia, sikiöiden imeytymistä, pentujen kuolemia, sokeutta, kuuroutta, muita silmä ongelmia, mutaatioita ym..
Mutta tietääkö se ihminen joka ostaa sen kauniin merle-pennun? Joku kaunis päivä ostaja päättääkin tehdä sillä pennut, toisinkuin ensin ajatteli. Ja haluaa myöskin sitä muoti väriä ja tietämättömänä käyttääkin sellaista kaunista läiskällistä merlegeenin omaavaa urosta. Ehkä tietämättömyyttään tai joku jopa tarkoituksella..(syntyy merle pentuja ja niistä maksetaan paljon).?

Kaikista tuorein juttu kuitenkin on rotu risteytykset, jonka sml:n jalostustoimikunta saanut läpi:
Risteytykset sallittuja karva- ja koko muunnosten välillä. Poikkeuksina pitkäkarvaiselle ei saa karkkaria käyttää, eikä kanini nartulle normaalikokoista urosta.

Onko taustana tällekin suuri koko? Mutta mihin suuntaan sitä tällä pyritään saamaan, alas vai ylös? Saat kuitenkin normaali kokoista käyttää kääpiölle? Pennut rekisteröidään kääpiöksi, ja tuomari saa täysi kasvuisena siirtää toiseen luokkaan tai jättää suureksi kääpiöksi. Ongelmana myös karkeakarvaisilla on välillä liian niukka karva ja osa tuomareista tästäkin pitää, mitäs jos käytetään lyhytkarvaista karkkarille? Ja taas tuomari saa aikuisena muuttaa rotuluokkaa. Entäs lyhyt karvaiselle karkkaria? karkea karva on hallitseva.
Mitäpäs sitten sairaudet? Jokaisella rodulla omatperinnölliset sairaudet, esim. pk.mäyräkoirilla on perinnöllisiä silmä sairauksia joita lk- ja kk. mäyräkoirilla ei ole. Sillon kaikki uudetkin sairaudet tarvisi tutkia ennen jalostus käyttöä. Ja silti perinnölliset sairaudet leviävät rodusta toiseen.
(Rahaa tulee tutkimuksista, mutta ei ainakaan koiran kasvattajille.)
Ja miksi enää olisi yhdeksän omaa rotua? Pahimmillaan kaikki ovat jo sekoitus toisiaan, sillon yksi rotu riittäisi. Vaikka karkkaria ei suoraa saa käyttää pitkä karvaiselle saa lyhyt karvaista käyttää (hallitsee pitkässä karvassa) jonka takaa voikin tulla edellisessä polvessa toinen vanhemmista karkkarina.

Veikkaanpa myös, että muualla maailmassa riemastutaan moisista säännöistä. Mitäköhän pitää rodun kotimaa Saksa?

Onko tämänkin takana se että saadaan pienoismäyräkoirilta niitä niin "ihana" virhegeeni kaikille normaaleille? Merlegeeniä ei paljoa esiinny karkeakarvaisissa normaalikokoisissa mäyräkoirissa tai jätti mäyräkoirissa. Nämä ovat olleet puhdasta populaatiota, mutta nyt tämä rotu risteytys sääntö sallii merlegeenin leviämisen sinnekin.
vai onko kyse siittä koosta? Jos tällä oli tarkoitus laskea mäyräkoirien kokoa niin, minkä takia väliaikaisesti pienois mäyräkoiria ei saisi käyttää normaaleille mutta ei päin vastoin, esim 2 vuotta jotta koirien koko tippuisi rotumääritelmän mukaiseksi. Jos saat suurempaa käyttää pienemmälle, meiltä katoaa pian pienois mäyräkoirat ja jäljelle jää normaalit ja jätit.
Vai onko kyse siittä että saataisiinkin karvan laadut sekaisin? miksi ihmeessä karvan laadut sotkettava keskenään? Kun on kerran kolme eri karvan laatua, miksi ne ei saa pysyä sellaisina? Jos on huonoa karvaan laatua tietyssä karvatyypissä, ei sellaista koiraa yksin kertaisesti käytetä jalostukseen tai käytetään samasta karvatyypistä huippu karvaista.
Nykyään melkeinpä sama mitä mäyräkoiraa kellekin käyttää, kunhan on mäyräkoira.

Naurettavaa.

4 kommenttia:

 1. Nyt suorastaan melkein nolottaa, kun luin yllä olevan tekstin. Olen nimittäin ihastunut pitkäkarvaisiin kaniinimäyräkoiriin, juurikin tuon merlevärin takia. En ole kuitenkaan perehtynyt asiaan sen tarkemmin, uuden koiran hankkiminen kun ei nyt tällä hetkellä ole ajankohtaista...

  Kuinka paljon näitä ongelmia näillä merlen värisillä koirilla esiintyy ja onko tosiaan niin, että jos yhdistää merlen ja merlen, niin pentujen kuolleisuus kasvaa (ja mitä muita ongelmia tuossa yllä nyt sitten luettelitkaan)

  VastaaPoista
 2. Tupla merlegeeni on siis eläinsuojelullisista syistä täällä kielletty, mutta ihminen joka ei koirista sen enempää tiedä ja haluaa "kotikoira" pentueen omalla koirallaan, eivätkä pennut mene rekisteriin, tämä ihminen ei sitten ehkä tiedä, että kahta merleä ei saa yhdistää, vaan käyttää sitä hienoa läiskä urosta, koska se on kaunis.
  Ja yksi murheellinen asia joka huonontaa mäyräkoira rotua on että pentu tehtailulla yritetään tuottaa vain tätä hienoa pikkuisen harvinaisempaa väriä ja saada enenmmän rahaa kun normaalilla mäyräkoira pentueella.Tämän väriset pennut usein maksavat pikkuisen enemmän kun niitä ei aina tarjolla, nyt kuitenkin yleistyvästi.
  Tämä aihe herättää ylleensä kovasti kiistelyä, puolesta ja vastaan. Osa pitäää ja toiset ei. puolensa molemmilla.

  VastaaPoista
 3. onko tuo merle väri, kuitenkin mäyräkoirilla ihan hyväksytty väri. Joku kasvattaja sivuillaan kirjoitti siitä, miten hän haluaa jalostaa merle väriä, koska se on rodussa harvinaisemmaksi jäänyt tai siis harvinainen väri muunnos. Osaatko sanoa, että onko näitä merlen väriä mäyräkoiria ollut rodussa mukana alusta alkaen, vai onko se saatu rotuun jonkin risteytyksen kautta. Tuossa yllä kun kirjoitit siitä, halutaan jalostaa virhegeeniä, eli tutummin merle geeniä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sitä on alusta asti ollut. Ja harvinaisempia värejä juu mutta hyväksyttyja. Ja alussa luonto on tietenkin pyrkinyt karsimaan merle merle yhdistelmää juurikin "viallisilla pennuilla", mutta nykyään jalostusta ei hoida luonto vaan ihminen. toki en ole törmännyt merlemerleen, se kun kielletty yhdistelmä on mutta ongelmat tulevat vasta kun tietämättömät ihmiset haluavat muoti väriä lisää ja tiedottomuudesta johtuen tekevät tälläisen yhdistelmän. itse merle ei minua niinkään haittaa, se on kaikkien makuasia vaan se mitä seuraa jos se jatkaa näin vähän infottuna kasvamistaan ja pysyy ns. muoti värinä. Ihmisten tiedottomuus voi olla se joka tekee merlestä huonon asian. itse en väriä siksi suosi että väärissä käsissä voi tulla rumaa jälkeä kaikesta huolimatta. Maku asia josta kiistellään puolin ja toisin. No hyvin kiistelty maku asia.

   Poista